Use this speed calculator to easily calculate the average speed of a vehicle: car, bus, train, bike, motorcycle, plane etc. with a given distance and travel time. Returns miles per hour, km per hour, meters per second, etc.
Quick navigation: The average speed calculation is simple: given the distance travelled and the time it took to cover that distance, you can calculate your speed using this formula: Speed = Distance / Time The metric unit of the result will depend on the units you put in. For example, if you measured distance in meters and time in seconds, your output from the average speed calculator would be ft/s. If distance was measured in miles and time in hours, then output will be in miles per hour (mph, mi/h), and so on for km/h, m/s, etc.  all supported by our tool. How to calculate the average speed of a car?Let us say that you travelled a certain distance with your car and want to calculate its average speed. The easiest way to do that would be by using the speed calculator above, but if you prefer, you can also do the math yourself. Either way, one needs to know the distance. If you have noted the distance on your odometer then you can use that number. Other options are to use a map (e.g. Google Maps) and measure the distance travelled based on your actual path (not via a straight line, unless you travelled by air in which case that would be a good approximation), or to use a GPS reading if you used navigation during the whole trip. Then you need to know the travel time. Make sure to subtract any rests or stops made from the total trip duration. For example, if the total distance travelled was 250 miles and the time it took was 5 hours, then the average speed was 250 / 5 = 50 miles per hour (mph). If the distance was 200 kilometers and it took 4 hours to cover it, then the speed was 200 / 4 = 50 km/h (kilometers per hour). Finding average speed examplesExample 1: Using the equation above, find the speed of a train which travelled 120 miles in 2 hours and 10 minutes while making four stops, each lasting approximately 2.5 minutes. First, subtract the time spent at the train stops: 2.5 x 4 = 10 minutes. 2:10 minus 10 minutes leaves 2 hours of travel time. Then, apply the avg speed formula to get 120 miles / 2 hours = 60 mph (miles per hour). Example 2: A cyclist travels to and from work, covering 10 km each way. It took him 25 minutes on the way to work and 35 minutes on the way back. What is the cyclist's average speed? First, add up the time to get 1 hour total. Also add up the distance: 5 + 5 = 10 kilometers. Finally, replace in the formula to get 10 / 1 = 10 km/h (kilometers per hour) on average in total. Average speed (what this calculator computes) and average velocity are not necessarily the same thing though they may coincide in certain scenarios. This is basic physics, but a lot of people find it confusing. Here are the differences in short. Speed is a scalar value whereas velocity is the magnitude of a vector. Speed does not indicate direction whereas velocity does. The two coincide only when the journey from the start point to the end point happens on a straight line, such as in a drag race. If the movement path is not a straight line then the average velocity will be smaller than the mean speed.
We will discuss here how to find the distance when speed and time are given. When speed and time are given, the distance travelled is calculated by using the formula: Distance = Speed × Time The unit of time in speed should be the same as that of the given time. Solved examples to calculate distance when speed and time are given: 1. How much distance will be covered in 5 hrs at a speed of 55 km per hour? Solution: Distance covered in 1 hour = 55 km. We know, Distance = Speed × Time Distance covered in 5 hrs = 55 × 5 = 275 km. Therefore, distance covered in 5 hrs = 275 km. 2. A bus travels at a speed of 45 km/hour. How far will it travel in 36 minutes? Solution: Speed = 45 km/hour Time = 36 minutes = 36/60 Hour (Since we know, 1 hour = 60 minutes) = 3/5 hour Distance = speed × time = 45 × (3/5) km = (45 × 3)/5 km = 27 km. 3. How much distance will be covered in 7 hrs at a speed of 62 km per hour? Solution: Distance covered in 1 hour = 62 km. We know, Distance = Speed × Time Distance covered in 7 hrs = 62 × 7 = 434 km. Therefore, distance covered in 7 hrs = 434 km. 4. Mike drives his car at a speed of 70 km per hour. How much distance will he cover in 3 hours 30 minutes? Solution: Speed of the car = 70 km/hr Time taken = 3 hours 30 minutes = 3 ½ hours. Distance covered in 1 hour = 70 km Distance covered in 3 ½ hour = 70 × 3 ½ km = 70 × 7/2 km = 245 km. 5. How much distance will be covered in 1 ½ hour at a speed of 32 m per minute? Solution: [1 ½ hr = (60 + 30) minutes = 90 minutes]. Distance covered in 1 minute = 32 metres. Distance covered in 90 minutes = 32 × 90 = 2880 m. We know, 1 m = 1/1000 km. = 2880/1000 km. = 2.88 km. Note: In
the above example, since the speed is expressed in minutes, time has to
be taken in minutes. We should take care that the unit of time in both
speed and time is the same. ● Speed Distance and Time. Relation of Speed Distance and Time Express Speed in Different Units To find Speed when Distance and Time are given. To find the Distance when Speed and Time are given. To find Time when Distance and Speed are given. Worksheet on Expressing Speed in Different Units Worksheet on Speed, Distance and Time. 5th Grade Numbers Page 5th Grade Math Problems From To find the Distance when Speed and Time are given to HOME PAGE
Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.
Related ToolsUser GuideCalculate average speed of a moving object from the total distance travelled and the time taken from start to finish. Once you have entered a distance and a time period the average speed will appear in the answer box and two conversion scale will also show a range of values for distance versus speed and time versus speed. FormulaThis tool calculates average speed using the following formula: v = d / t Symbols
Distance TravelledEnter the actual distance that is travelled by a moving object in any unit of distance measurement. Time TakenEnter the time taken to complete the distance travelled in any measurement unit of time. Average SpeedThis is the speed that a moving object would need to maintain without variation, in order to complete the distance travelled in the same period of time. ApplicationsExamples of types of average speed calculations:
